Title: Reklama na sociálních sítích jako nástroj propagace restaurace
Other Titles: Advertising on Social Media as a Tool for Restaurant Promotion
Authors: Hřebcová, Klára
Advisor: Turchyn Liuba, magistr kand.ekon.věd, dipl.spec.
Referee: Štumpf Petr, Doc. Ing. Ph.D.
Issue Date: 2024
Publisher: Západočeská univerzita v Plzni
Document type: bakalářská práce
URI: http://hdl.handle.net/11025/55968
Keywords: marketing;sociální sítě;facebook;instagram;engagement rate by post;reel;propagace restaurace;reklama na sociálních sítích;branding
Keywords in different language: marketing;social media;facebook;instagram;engagement rate by post;reel;restaurant promotion;advertising on social media;branding
Abstract: Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním marketingové strategie restaurací na sociálních sítích pomocí ukazatele Engagement Rate by Post a identifikací preferovaných typů příspěvků uživateli. Výzkum zahrnuje restaurace Lokál Pod Divadlem, Potrefená Husa Plzeň, Pizzeria Da Pietro, Martinská Osteria a Da Pietro Grill. Z analýzy sociálních sítí vyplynulo, že nejúspěšnějším typem příspěvku je Reel, který nabízí zábavu nebo informace formou videa s kvalitním střihem. Sociální sítě jsou důležitým nástrojem pro propagaci restaurací, umožňují vytvoření vztahu se zákazníky a efektivní komunikaci. Růst na sociálních sítích je možný i bez placené reklamy, avšak vyžaduje konzistentní obsah a využití Call to Action ke zvýšení interakce uživatelů. Teoretická část práce se věnuje základům marketingu, marketingovému a komunikačnímu mixu a propagaci restaurací společně s jejich reklamou. Praktická část zahrnuje vlastní marketingový výzkum, který analyzuje příspěvky restaurací v období leden, březen, květen, červenec, září, listopad 2023. Na základě této analýzy jsou prezentována obecná i konkrétní doporučení pro restaurace.
Abstract in different language: This bachelor's thesis deals with comparing the marketing strategies of restaurants on social media using the Engagement Rate by Post indicator and identifying preferred types of posts by users. The research includes restaurants such as Lokál Pod Divadlem, Potrefená Husa Plzeň, Pizzeria Da Pietro, Martinská Osteria, and Da Pietro Grill. The analysis of social media revealed that the most successful type of post is the Reel, which provides entertainment or information in video format with quality editing. Social media serves as a crucial tool for restaurant promotion, enabling the establishment of customer relationships and effective communication. Growth on social media is possible even without paid advertising, but it requires consistent content and the use of Call to Action to increase user interaction. The theoretical part of the thesis covers the basics of marketing, marketing and communication mix, and restaurant promotion along with advertising. The practical part includes original marketing research analyzing restaurant posts from January, March, May, July, September, November 2023. Based on this analysis, both general and specific recommendations for restaurants are presented.
Rights: Plný text práce je přístupný bez omezení
Appears in Collections:Bakalářské práce / Bachelor´s works (KMO)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BP - Klara Hrebcova.pdfPlný text práce12,4 MBAdobe PDFView/Open
Hrebcova_Klara_v.pdfPosudek vedoucího práce124,59 kBAdobe PDFView/Open
Hrebcova_Klara_o.pdfPosudek oponenta práce121,66 kBAdobe PDFView/Open
ProtokolSPrubehemObhajobySTAG.pdfPrůběh obhajoby práce38,63 kBAdobe PDFView/Open


Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11025/55968

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.